Domino spelregels

Het klassieke domino spel is eeuwenoud. Het legspel is heel simpel te spelen met dominostenen. Er zijn meerdere varianten van het spel domino. Domino dubbel 6, dubbel 9, dubbel 12 en de variant Mexican Train. Het doel van het spel is om als eerste je stenen kwijt te raken. In der loop der jaren zijn er veel variaties bedacht op het spel met ieder zijn eigen regels. De basisregels zijn echter gelijk. Het spel Domino kan gespeeld worden met minmaal 2 en maximaal 4 spelers.

Spelregels Domino

Om te beginnen worden alle stenen dicht neergelegd op tafel. Het standaar dominospel bestaat uit 28 stenen. Indien je het spel met 2 spelers speelt, pakken beide spelers 7 stenen. Speel je het spel van 3 of 4 spelers dan krijgt iedere speler 5 stenen.

De eerste speler legt zijn steen open op tafel. Deze dominosteen is de basis van het spel. Vervolgens leggen de spelers, met de klok mee, telkens een passende steen (met een gelijk aantal ogen) aan het uiteinde van een steen die reeds op tafel ligt. Mocht je geen steen in bezit hebben die je aan kunt leggen pak je een steen uit de voorraad en is de volgende speler aan de beurt. Het is verplicht om een steen te leggen als je kunt. 

Stenen met een dubbele waarde worden verticaal neergelegd en de andere stenen horizontaal. Het verschil is dan bij dubbele stenen aan twee kanten stenen mogen worden gelegd (dus in totaal 4 stenen) en bij de andere stenen slechts aan elke kant één steen.

De spelronde kan op twee manieren tot een einde komen;

 1. Een van de spelers heeft al zijn of haar dominostenen weggespeeld. De overige spelers tellen in dat geval het totaal aantal ogen van de stenen die ze nog over hebben. Dit is het aantal punten voor de winnaar van de ronde.
 2. Geen van de spelers kan nog een steen aanleggen. Indien dit het geval is telt iedere speler de ogen op de overgebleven stenen. De winnaar is de speler met het laagste aantal ogen. De punten die deze speler verdient zijn gelijk aan het totaal aantal ogen van de tegenstanders.

Het gehele spel komt tot een einde als één van de spelers 100 punten heeft behaald. Uiteraard kun je er zelf voor kiezen om deze grens hoger te leggen. Dit spreek je voor aanvang van het spel af.

Domino dubbel 6 spelregels

De spelregels van Domino dubbel 6 zijn gelijk aan de standaard domino regels. Het spel bestaat uit 28 stenen met daarop de waardes aan elke kant van 0 t/m 6. Elke combinatie van een aantal ogen komt slechts één keer voor in het dominospel.

Domino dubbel 9 spelregels

De spelregels van Domino dubbel 9 zijn gelijk aan de standaard domino regels. Het spel bestaat wel uit meer stenen. De Dubbel 9 variant heeft 55 stenen met daarop de waardes aan elke kant van de steen van 0 t/m 9. Elke combinatie van een aantal ogen komt slechts één keer voor in het dominospel.

Domino dubbel 12 spelregels

De spelregels van Domino dubbel 12 zijn ook gelijk aan de standaard domino regels. Het dubbel 12 domino spel bestaat uit 91 stenen met daarop de waardes aan elke kant van de steen van 0 t/m 12. Elke combinatie van een aantal ogen komt slechts één keer voor in het dominospel.

Domino Mexican Train spelregels

Domino Mexican Train is wereldwijd een van de meest gespeelde varianten van het gezelschapsspel domino. De basis van het spel is gelijk aan de standaard variant.

Mexican Train kan met maximaal 8 spelers gespeeld worden. Het aantal stenen waarmee een speler begint is afhankelijk van het aantal spelers. 

SpelersAantal stenen
2 spelers16 stenen
3 spelers16 stenen
4 spelers15 stenen
5 spelers14 stenen
6 spelers12 stenen
7 spelers10 stenen
8 spelers9 stenen

Echter wordt er hier vanuit het midden gestart met de steen 12:12 en maakt iedere speler hieraan vervolgens een eigen rij.

Indien een steen met een dubbel aantal ogen wordt aangelegd, mag de speler nog een keer spelen. Indien deze speler geen tweede steen kan aanleggen wordt de steen vertical neergelegd. De volgende spelers moeten eerst een steen aan deze rij toevoegen voordat ze verder kunnen spelen aan hun eigen rij.

Mexican Train Domino is er op zijn beurt ook weer in meerdere varianten met verchillende regels. Standaard in een dubbel 12 uitvoering maar bestaat ook in dubbel 15, met 136 stenen, of dubbel 18 met 190 stenen.

Hoeveel stenen heeft domino spel?

Het aantal stenen van een dominospel varieert per uitvoering. De standaard variant, Dubbel 6 heeft 28 stenen. De variant Dubbel 9 heeft 55 dominostenen en het dominospel Dubbel 12 heeft in totaal 91 stenen. Elke variant van een combinatie van een aantal ogen komt één keer voor in het spel.

SpelvariantAantal stenen
Dubbel 6 (standaard)28 stenen
Dubbel 955 stenen
Dubbel 1291 stenen

Wie vond het spel domino uit?

Het onstaan van het dominospel is niet exact te herleiden. Er wordt gedacht dat het spel ooit in China rond 960 is uitgevonden en dat Marco Polo het spel daar vandaan heeft meegenomen. Het oudst gevonden exemplaar werd gevonden in de graftombe van Toetanchamon. Pas in de 18e eeuw zou het spel in Europa zijn oorsprong hebben gevonden in Italië. 

Wie begint met domino?

De speler met het hoogste aantal dubbele ogen op een steen mag het spel beginnen. Dus dubbel 6 (6:6) is hoger dan dubbel (5:5)

Indien niemand een steen met een dubbel aantal ogen heeft kan er ook gekozen worden om iedere speler één steen te laten trekken. De speler met het hoogste aantal ogen op de steen mag beginnen. Het totaal aantal ogen op de steen wordt meegeteld. Indien meerdere spelers de hoogste steen, met een gelijk aantal punten, hebben getrokken pakken zij beiden een nieuwe steen. Totdat één speler de hoogste steen heeft.

Hoe speel je domino?

Onderstaand leggen we een paar simpele stappen uit hoe het spel Domino gespeeld wordt.

Wat heb je nodig?

 • 28 Dominostenen
 • Spelregels

Bepaal wie er begint

 • Schud alle stenen door elkaar en leg deze dicht op tafel
 • Met twee spelers; pak ieder 7 stenen, met 3-4 speler, ieder 5 stenen
 • De speler met de hoogste dubbele waarde op een steen mag beginnen
 • Indien niemand een dominosteen met een dubbel aantal ogen heeft kan er gekozen worden om te bepalen wie er mag beginnen door ieder een steen te trekken. De speler het hoogste aantal ogen begint.

Leg om de beurt stenen aan

 • Speel met de klok mee
 • Leg een steen hetzelfde aantal ogen aan een andere steen
 • Indien je geen steen kunt aanleggen pak je een steen uit de voorraad
 • Een steen met een dubbel aantal ogen moet verticaal geplaatst worden, andere stenen horizontaal
 • Aan dubbele stenen mogen 4 andere stenen gelegd worden, aan andere stenen twee.

Einde van de ronde

 • Als een speler al zijn stenen kwijt is of niemand meer een steen kan aanleggen is de ronde afgelopen
 • Iedere speler telt de ogen op de overgebleven stenen en de punten worden opgeteld

Einde van het spel

 • Als een van de spelers 100 punten heeft is hij/zij de winnaar van het spel domino
 • Er kan ook gekozen worden om deze grens hoger te leggen, dit spreek je van te voren af