Halli Galli spelregels

Halli Galli, een spectaculair reactiespel met de bel. De bedoeling van het spel is om zo veel mogelijk kaarten te verzamelen door zo snel mogelijk op de bel te drukken. Iedere speler krijgt een gedekte stapel kaarten. Om beurten draait iedere speler een kaart om van zijn/haar stapel zodat de kaart zichtbaar is voor iedereen. Zodra er van een bepaalde vrucht precies 5 op tafel liggen van dezelfde soort probeert iedere speler zo snel mogelijk op de klok te drukken. De speler die het eerste drukt krijgt alle open kaarten. Maar let op! Als je te snel drukt en er liggen meer of minder dan vijf dezelfde stukken fruit dien je voor straf elke speler een kaart van jouw eigen dichte stapel te geven. Hierdoor raak je dus sneller je kaarten kwijt in plaats van dat er zoveel mogelijk verzameld! Een speler blijft als laatste over. Het spel komt ten einde als één van de spelers alle kaarten gewonnen heeft. Deze persoon is de winnaar van het spel Halli Galli.

Spelregels Halli Galli

Hoe speel je Halli Galli? Iedere speler draait om de beurt een kaart om en legt deze op zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten op de stapel voor zich. Zodra er in totaal 5 dezelfde soorten fruit zichtbaar zijn op alle open kaarten is het de bedoeling om zo snel mogelijk op de bel te drukken. De speler die als eerste op de bel drukt wint (bij een correcte actie) alle kaarten van elke speler die op de open stapel op tafel liggen.

Op elke kaart staan een of meerdere stukken fruit. Ligt er bijvoorbeeld bij speler A drie aardbeien, bij speler B 1 banaan, speler C 2 druiven en gooit speler D een kaart op tafel met 2 aarbeien dan is de bedoeling dat er zo snel mogelijk gedrukt wordt. Er liggen dan in totaal 5 aardbeien op tafel.

Als een speler geen kaarten meer heeft om om te draaien, valt de speler af. De stapel open kaarten die nog voor de speler ligt blijft wel mee tellen voor het verdere spelverloop. Zodra er nog 2 spelers over zijn spelen zij het spel uit. Er geldt dan de regel dat als er een fout gemaakt wordt, de andere speler alle kaarten van de open stapel krijgt en het spel afgelopen is. Er kan echter ook gekozen worden om het spel helemaal uit te spelen zonder deze regel totdat er een speler is die alle kaarten heeft verzameld. Deze speler is de winnaar van het spel.

Halli Galli regels

Het spel wordt begonnen door een deler aan te wijzen. Deze speler schudt alle kaarten en deelt deze één voor één uit totdat alle kaarten op zijn. Iedere speler heeft een stapel dichte kaarten voor zijn/haar neus. Deze mogen nog niet worden bekeken. Zet in de midden van de tafel de bel. Tip: zorg dat er iets onder de bel staat (een doek of stuk vilt) zodat de tafel niet kan beschadigen.

Iedere speler draait om de beurt een kaart om van de eigen dichte stapel en legt deze open op een stapel ernaast. De speler links van de gever begint. Na het omdraaien dient de kaart zo op de stapel te liggen dat er telkens maar één open kaart zichtbaar is op de stapel. De vorige open kaart wordt hiermee bedekt.

De kaarten moeten worden omgedraaid met de open kant van de kaart gericht naar de medespelers zodat de speler die aan de beurt is hier zelf geen voordeel van heeft.

Zodra iemand als eerste goed gedrukt heeft op de bel mag deze speler alle open kaarten pakken en legt deze weer dicht voor zijn/haar neus. Vervolgens begint er een nieuwe ronde.

Halli Galli Extreme spelregels

Halli Galli Extreme is de uitgebreide variant van het spel Halli Galli. Deze variant bevat extra kaarten en extra regels. Inhoud van het spel;

 • 64 vruchtenkaarten
 • 3 aapkaarten
 • 3 olifantkaarten
 • 2 zwijnkaarten

Het basisprincipe van deze editie is ongeveer gelijk aan die van het normale Halli Galli spel. Lees de spelregels hiervan op deze pagina. Er zijn echter ook verschillen, deze leggen we hieronder uit. 

Er zijn zowel kaarten met vruchten als met dieren. Dit is tegenstelling tot de normale variant waarbij alleen vruchten op de kaarten staan. 

Wanneer mag er op de bel gedrukt worden?

Als er twee identieke vruchtenkaarten op tafel liggenDe kaarten moeten exact dezelfd soorten fruit bevatten
Als er een olifant op tafel ligt maar géén aardbeiOlifanten lusten geen aarbeien
Als er een aap op tafel ligt maar géén limoenApen lusten geen limoenen
Als er een zwijn op tafel wordt gelegd 

Uitzondering;

Als een gedeelte van de kaarten het bellen toe staat maar ook een gedeelte niet. Er mag dan niet gedrukt worden. Bijvoorbeeld als er twee gelijke vruchtenkaarten op tafel liggen maar ook een aap met een limoen tussen het fruit. (Apen lusten geen limoenen)

Foutief drukken op de bel

Waar in de normale versie een kaart van de dichte stapel aan elke speler gegeven moet worden bij het onterecht op de bel drukken moet bij deze variant de gehele open stapel van de speler als straf onder de bel geplaatst worden. De speler die de ronde wint mag naast de andere open stapels ook deze stapel pakken. Indien de speler van de straf de ronde wint mag deze echter alleen de stapel onder de bel pakken! Bij tweemaal verkeerd drukken is het game over voor deze speler en moet hij/zij het spel verlaten.

Halli Galli Junior spelregels

Halli Galli Junior is de variant van Halli Galli speciaal voor kinderen. Het basisprincipe van het spel is ongeveer gelijk aan die van het normale Halli Galli spel echter zijn er een aantal verschillen. 

Clownkaarten

Het spel bevat kaarten met clowns in plaats van kaarten met fruit. Er zijn 9 verschillende kleuren clownkaarten. Van elke kleur zijn er 5 met een blij gezicht en één met een droevig gezicht zonder hoed. De droevige en blije clowns verschillen niet veel van elkaar dus daarom moet je goed opletten.

Wanneer er twee identieke blije clowns op tafel liggen moet er zo snel mogelijk op de bel gedrukt worden! Indien er verkeerd gedrukt wordt moet er net als het normale spel een kaart aan elke medespeler worden gegeven van de dichte stapel. De speler met de meeste kaarten op het eind wint het spel. Zijn je kaarten op dan moet je het spel helaas verlaten.

Hoe speel je het spel Halli Galli?

Stap voor stap leggen we uit hoe het spel Halli Galli wordt gespeeld en wat de spelregels van het spel zijn. Welke regels moeten er in acht genomen worden en wanneer win je het spel.

Wat heb je nodig?

 • 56 Kaarten
 • 1 Bel
 • Handleiding

Voorbereiding

 • Wijs een speler aan die begint met delen
 • Deze persoon schud de kaarten en deelt deze één voor één uit
 • Kaarten worden op een stapel voor iedere speler gelegd met de open kant naar beneden
 • Zet de bel (klok) midden op tafel zodat iedereen er goed bij kan
 • Zorg ervoor dat er iets onder de bel ligt zodat de tafel niet beschadigd

Spelverloop

 • De speler links naar de gever begint
 • Elke speler draait om de beurt een kaart van de eigen dichte stapel om en legt deze op een eigen open stapel ernaast
 • Elke open kaart dekt de vorige kaart af zodat er telkens per open stapel slechts één kaart zichtbaar is
 • De kaarten moeten worden omgedraaid met de open kant naar de medespelers zodat de speler die draait hier geen voordeel van heeft

Wanneer wordt er gebeld?

 • Druk zo snel mogelijk op de bel als exact 5 dezelfde soorten fruit op tafel liggen
 • Liggen er van alle open kaarten opgeteld bijvoorbeeld 5 druiven dan mag er gebeld worden
 • Let op! Druk je te snel en liggen er meer of minder dan 5 dezelfde vruchten dan moet je voor straf iedere speler één kaart geven van jouw eigen dichte stapel

Reactievermogen is belangrijk

 • De speler die als eerste op de bel drukt ontvangt alle open kaarten van iedere speler
 • Dit geldt alleen bij een correcte druk op de bel, indien foutief (sorry) krijgt elke speler voor straf één van zijn/haar dichte kaarten
 • Zodra een speler geen kaarten meer over heeft ie deze uit het spel
 • De open stapel telt nog wel mee voor de telling van het aantal stuks fruit

Einde van het spel

 • Zodra er twee spelers over zijn spelen zij het spel verder uit
 • Nu geldt; indien een speler verkeerd drukt krijgt de andere speler alle kaarten die op de open stapel liggen
 • Het spel is dan gelijk afgelopen
 • Er kan ook worden gekozen om het spel helemaal uit te spelen en alleen de open kaarten te pakken
 • De speler die de meeste (of alle) kaarten heeft aan het einde van het spel is de winnaar!