Monopoly Spelregels

Een van de meest gespeelde en verkocht gezelschapsspellen wereldwijd, Monopoly! Inmiddels is het spel uitgebracht is 26 verschillende talen en zijn er vele verschillende edities uitgebracht. De spelregels van de verschillende uitvoeringen zijn allemaal net iets anders maar in de basis blijven de regels van Monopoly grotendeels hetzelfde.

Het doel van het spel is om een monopolie op te bouwen door het kopen van straten, stations, nutsbedrijven, huizen en hotels. Zorg er voor dat jij de rijkste speler bent die overblijft. Zodra alle andere medespelers failliet gaan heb je het spel gewonnen!

Spelregels Monopoly

Bij het spel Monopoly is het doel om de rijkste speler te worden. De rijkste speler (die overblijft) heeft het spel gewonnen. Door onroerend goed te kopen kun je andere spelers (huur) laten betalen en zo vervolgens het imperium uitbreiden met nieuwe straten, huizen en hotels. Om de beurt gooit een speler met een dobbelsteen. Het aantal ogen dat gegooid wordt staat gelijk aan het aantal vakjes dat een speler zijn/haar pion verplaatst.

Komt een speler op een stuk grond dat niet verkocht is dan kan deze dit kopen van de bank. Als een speler er voor kiest om dat aan zijn beurt voorbij te laten gaan verkoop de bank de grond aan de hoogste bieder. Indien een straat reeds gekocht is door een medespeler betaalt de speler die op het vakje komt huur betalen. Naarmate er meer huizen of hotels gebouwd worden op de grond gaat de huurprijs hiervan omhoog. Het is dus verstandig zoveel mogelijk te bebouwen. Het kan ook zijn dat je tussendoor naar de gevangenis moet.

Spelers kunnen geld verdienen door huurinkomsten, of door middel van Kans- of Algemeen Fonds kaarten. Naast het kopen van straten kunnen er ook stations en nutsbedrijven worden gekocht door spelers.

Hoe win je Monopoly?

De speler die aan het eind van het spel over blijft met (het meeste) geld van alle spelers, als de andere spelers failiet zijn gegaan, is de winnaar van het spel. 

Hoeveel geld krijg je bij monopoly?

Bij aanvang van het spel krijgt iedere speler geld. Van elke biljet minimaal 1. Onderstaand een overzicht van het startgeld bij Monopoly. De totale waarde van het speelgeld is 1500. De rest van het geld kan in de doos blijven zitten.

GeldHoeveelheid
15
51
102
201
501
1004
5002

 

Monopoly straten

Indien een speler op een onverkochte straat terecht komt door het gooien met de dobbelstenen kan hij/zij besluiten de straat te kopen. De aankoopprijs van de grond varieert van 60 tot 400. Als een speler alle straten van dezelfde stad in bezit heeft kan deze zijn onroerend goed uitbreiden met huizen/hotels. De prijs voor een huis verschilt ook per straat. Dit varieert van 50 tot 200. 

Komt een speler op een straat die reeds verkocht is betaalt deze speler huur aan de eigenaar. De huur is afhankelijk van de bebouwing van de straat. Hoe meer huizen/hotels er op staan hoe hoger de huur wordt. Vergeet een speler huur te vragen aan een speler die op de straat terecht komt dan hoeft deze dat later niet alsnog te betalen.

StadStraatAankoopprijsPrijs Huis
Ons DorpDorpsstraat6050
Ons DorpBrink6050
Arnhem Steenstraat10050
Arnhem Ketelstraat10050
Arnhem Velperplein12050
Haarlem Barteljorisstraat140100
Haarlem Zijlweg140100
Haarlem Houtstraat160100
Utrecht Neude180100
Utrecht Biltstraat180100
Utrecht Vreeburg200100
GroningenA-Kerkhof220150
GroningenGroote Markt220150
Groningen Heerestraat240150
's-GravenhageSpui260150
's-GravenhagePlein260150
's-Gravenhage Lange Poten280150
RotterdamHofplein300200
RotterdamBlaak300200
RotterdamCoolsingel320200
AmsterdamLeidschestraat350200
AmsterdamKalverstraat400200

Monopoly gevangenis

Er zijn meerdere redenen waarom een speler naar de gevangenis moet. Bijvoorbeeld als een speler 3 keer op rij dubbel gooit, als hij/zij op het vakje ga naar de gevangenis terecht komt of door het trekken van een actiekaart 'naar de gevangenis'. 

Er zijn 3 mogelijkheden om uit de gevangenis te komen:

 1. Betaal 50 aan het begin van de volgende beurt en gooi gelijk met de dobbelsteen om de pion te verplaatsen
 2. Gebruik een kaart 'verlaat de gevangenis zonder te betalen'
 3. Gooi dubbel en je mag de gevangenis verlaten

In totaal mag je 3 keer proberen om dubbel te gooien en de gevangenis te verlaten op die manier. Lukt dat niet dan kun je alsnog 50 betalen en de gevangenis verlaten.

Monopoly stations

Er zijn 4 stations op het speelbord aanwezig; oost, west, noord en zuid. Kom je op een onverkocht station terecht kun je deze kopen. Wil je deze niet kopen dan wordt het Monopoly station geveild. Als je op een station terecht komt die reeds verkocht is betaal je huur aan de eigenaar. De huur is afhankelijk van het aantal stations dat iemand bezit. 

Aantal stationsHuurprijs
125
250
3100
4200

Het is daarom slim om meerdere stations te kopen. De huurprijs verdubbeld steeds bij een extra station.

Nutsbedrijven Monopoly

Er zijn twee soorten nutsbedrijven in het monopoly spel. De elektriciteitscentrale en watermaatschappij. Als het nutsbedrijf in bezit is van een speler betaalt de speler die er op terecht komt hier huur voor. De huur wordt bepaald o.b.v. het aantal ogen dat iemand gooit en het aantal nutsbedrijven dat in bezit is van die speler. 

Gooi opnieuw met de dobbelstenen. Bezit een speler één nutsbedrijf is de huur 4 keer de worpwaarde. Bezit een speler beide nutsbedrijven is de huur 10 keer de worpwaarde. 

Monopoly bord

Het monopoly bord bestaat uit 40 vakjes. Op het bord staan diverse locaties en actievakjes. Door het gooien met de dobbelstenen verplaatst een speler zijn/haar pion over de verschillende vakjes. De indeling van het monopoly bord is alsvolgt.

TypeAantal
START1
Straten22
Stations4
Nutsbedrijven2
Kans3
Algemeen fonds3
Inkomsten belasting1
Extra belasting1
Vrij parkeren1
Op bezoek in de gevangenis1
Ga naar gevangenis1

 

Monopoly huizen kopen

Wanneer een speler alle straten in een stad bezit en hiermee een compleet kleurensetje van straten heeft, kan deze beginnen met het kopen van huizen. Je hoeft hierbij niet te wachten totdat een speler aan de beurt is. Betaal de bank de huizenprijs die op het kaartje vermeld staat en zet een huis op de straat.

Je mag pas een tweede huis op een straat bouwen als je op elke straat in deze stad al een huis hebt gebouwd. Er mogen maximaal 4 huizen worden gebouwd op een straat. Wanneer er een hypotheek op een straat in dezelfde kleur rust mag je geen huizen bouwen. 

Het kan ook voorkomen dat de huizen op zijn. Als dat het geval is mag je niets meer bouwen totdat er weer huizen beschikbaar zijn. Huizen komen bijvoorbeeld beschikbaar door het bouwen van een hotel dus wellicht kun je hier zelf ook invloed op uitoefenen.

Monopoly hotel 

Als je eerst 4 huizen op een straat gebouwd hebt mag je er vervolgens een hotel bouwen. Betaal aan de bank de prijs voor een hotel, geef de 4 huizen terug aan de bank en zet een hotel neer. 

Per straat (dus niet per stad) mag je maar 1 hotel bouwen. Je mag geen extra huizen naast een hotel bouwen in dezelfde straat. Wanneer er een hypotheek op een straat in dezelfde kleur rust mag je hier niet bouwen.

Monopoly onderhandelen

Tijdens het spel is het ook mogelijk om te onderhandelen met medespelers. Op elk moment kun je onderhandelen met een andere speler over het kopen, verkopen of ruilen van straten. Op deze manier kun je er voor zorgen dat jij alle straten bezit in een bepaalde stad en kunt beginnen met het bouwen van huizen of hotels.

Het is echter niet toegestaand om een huis te verkopen inclusief gebouwen. Wanneer een speler zijn straat wil verkopen dient deze eerst de huizen te verkopen aan de bank. 

Indien je straat overkoopt waar een hypotheek op rust kun je er voor kiezen om de bank direct de hypotheekwaarde + 10% te betalen. Je kunt er ook voor kiezen om de hypotheek te behouden. In dat geval betaal je alleen de 10% aan de bank. Als je de hypotheek later aflost betaal je opnieuw de volledige afloskosten.

 

Monopoly geld

Hoe kom je aan geld tijdens het spel? Je kunt geld verdienen door het innen van huur of door het trekken van bepaalde kaartjes. Is al je geld op en kun je de rekening niet meer betalen, dan zijn er ook meerdere manieren om aan geld te komen:

Monopoly huis verkopen

Verkoop huizen aan de bank. Je ontvangt hiervoor de helft van de kostprijs. Alle huizen van een zelfde kleurgroep moeten tegelijkertijd verkocht worden.

Monopoly hotel verkopen

Wanneer je een hotel op en straat hebt staan kun je deze ook verkopen aan de bank. Je ontvangt hiervoor ook de helft van de aankoopprijs. Het hotel wordt vervolgens vervangen door 4 huizen.

Monopoly hypotheek

Om een hypohteek op een straat af te sluiten dienen eerst alle huizen van dezelfde kleurset verkocht te worden aan de bank. Vervolgens kun je een hypotheek afsluiten. Draai nu het kaartje om en je ontvangt van de bank de hypotheekwaarde die vermeld staat op de achterkant van het kaartje. 

Hypotheek monopoly aflossen

Wanneer je een hypotheek wilt aflossen betaal je de hypotheekwaarde + 10% aan de bank. Daarna mag je het kaartje weer omdraaien. 

Je kunt geen geld innen voor grond waar een hypotheek op rust. 

Heb je nog steeds niet genoeg geld om je schulden af te lossen dan ga je failliet en speel je het spel niet meer mee. Indien je nog moet betalen aan een andere speler moet je de kaartjes overhandigen aan deze speler. Als je de bank moet betalen gaan de kaartjes naar de bank en worden deze vervolgens geveild. 

Monopoly vakjes

Bij sommige vakjes moet er een actie worden uitgevoerd. Dit betreft onderstaande vakjes:

Start
Als je pion tijdens het spel langs start komt ontvang je van de bank 200.

Kans / Algemen Fonds kaarten
Pak een kaart van de betreffende stapel en voer de actie uit die op het kaartje vermeld staat. Leg het kaartje daarna direct terug onderaan de stapel.

Inkomstenbelasting / Extra belasting
Betaal aan de bank het bedrag dat op het vakje staat

Gratis parkeren
Hier kun je even stilstaan, er is verder geen actie aan dit vakje verbonden

Slechts op bezoek
Wanneer je op dit vakje terecht komt ben je op bezoek in de gevangenis. Verder hoef je hier niets te doen.

Naar de gevangenis
Je moet direct naar de gevangenis. Je gaat niet langs start dus ontvangt geen 200. De beurt is voorbij. Je mag wel huur innen voor je straten als je in de gevangenis zit. Je kunt hier op verschillende manier uitkomen. Zie hierboven.

Monopoly spel

Onderstaande een beknopte uitleg om het spel Monopoly te spelen.

Wat heb je nodig?

 • Monopoly bord
 • Twee dobbelstenen
 • Pionnen
 • 32 huizen
 • 12 hotels
 • 16 kanskaarten
 • 16 Algemene Fonds kaarten
 • 28 eigendomsbewijzen voor straten
 • Geld
 • Spelregels

Verdeel het monopoly geld

 • Elke speler krijgt het geld zoals hierboven beschreven
 • De rest van het geld mag in de doos blijven (bank)

Schud de kaarten

 • Schud de Kanskaarten en Algemene Fonds
 • Leg de kaarten in het midden op het bord op de daarvoor bestemde plek

Spreek af wie de bankier wordt

 • De bankier regelt het geld van de bank, huizen, hotels, eigendomsbewijzen en veilingen

Kies een pion

 • Elke speler kiest een pion waar hij/zij mee wil spelen

Bepaal wie er mag beginnen

 • Elke speler gooit met 2 dobbelstenen
 • De speler met het hoogste aantal ogen mag beginnen

Als je aan de beurt bent gooi je met 2 dobbelstenen

 • Verplaats de pion het aantal vakjes vooruit dat je hebt gegooid
 • Bekijk op welk vakje je bent geëindigd.
 • Is het een actievakje, kijk dan hierboven bij 'monopoly vakjes'
 • Is het vakje een straat, station of nutsbedrijf is de actie afhankelijk of deze in bezit is van iemand. Zie hierboven de uitgebreide uitleg
 • Let op; gooi je dubbel mag je nog een keer. Gooi je 3x dubbel moet je naar gevangenis
 • De volgende speler is nu aan de beurt

Huis of hotels kopen/bouwen

 • Tussendoor kun je huizen en hotels bouwen wanneer je alle straten in een stad bezit
 • De regels voor het bouwen van huizen en hotels staan hier boven

Hoe kom je aan geld?

 • Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen. Deze staan hierboven uitgelegd

Ben je failliet?

 • Indien een speler failliet is verlaat deze het spel

Monopoly winnen

 • Je kunt het spel winnen door als laatste speler over te blijven
 • Zodra alle andere medespelers failliet zijn heb jij het spel gewonnen!