Yahtzee regels

Yahtzee, wie kent het spel niet. Gooi tijdens het spel met vijf dobbelstenen in 3 beurten zoveel mogelijk punten. Het aantal punten wordt bepaald op basis van de combinaties van het aantal ogen dat gegooid wordt. De speler met het hoogste aantal punten is de winnaar van het spel. Onderstaand leggen we uit hoe het spel Yahtzee werkt.

Spelregels Yahtzee

Yahtzee, het klassieke dobbel dat in 1954 bedacht is, wordt nog steeds dagelijks door vele mensen gespeeld. De spelregels van Yahtzee zijn niet heel ingewikkeld. De winnaar van het spel is de speler die na 13 rondes het hoogste puntentotaal heeft behaald. Bepaal eerst wie er mag beginnen. Gooi om de beurt met één dobbelsteen. De speler met het hoogste aantal ogen mag beginnen. Vervolgens wordt het spel in de richting van de klok vervolgd.

Per worp kunnen er een aantal stenen apart worden gelegd om meer te kans te maken op een bepaalde combinatie van stenen. Hieronder staan de verschillende worpen verder uitgelegd. Per combinatie geldt een puntentelling. Hieronder gaan we verder in op de puntentelling.

Yahtzee spelregels

Elke speler mag maximaal 3 keer gooien met 5 dobbelstenen. De bedoeling is om punten te behalen door de combinaties te gooien die op het scoreblok staan. Elke worp moet er verplicht één vakje ingevuld worden. Gooi je dus geen goede combinatie dan moet je toch nul punten invullen bij één van de vakjes naar keuze.

1e worp
Bij de eerste worp worden alle 5 de dobbelstenen gegooid. Op het scoreblok staan een aantal combinaties van aantal ogen die gegooid kunnen worden. Het kan zo zijn dat je in één keer een bepaalde combinatie gooit. Je kunt dan gelijk het aantal punten noteren achter het vakje op het scoreblok bij de betreffende combinatie. De volgende speler is nu aan de beurt. Mocht je niet in één keer een combinatie gooien van stenen ga je door met worp 2.

2e worp
Bepaal welke stenen je apart wilt leggen. Is je doel om zoveel mogelijk 6'en te gooien dan kun je de 6en die je bij worp 1 hebt gegooid apart leggen. Je kunt er ook voor kiezen om alle stenen opnieuw te gooien. Gooi vervolgens de (resterende) stenen opnieuw. Heb je precies een score van het blaadje gegooid dan kun je deze noteren en is de volgende speler. Zo niet, ga je door met worp 3.

3e en laatste worp
Als je na twee worpen nog niet de gewenste combinatie hebt gegooid kun je met de laatste worp. Ook hier kun je weer verder spelen met de stenen van worp 2 of er voor kiezen om alles opnieuw te gooien. Let wel op; na deze worp moet er een aantal worden ingevuld op het score blok. Gooi je geen enkele vrije combinatie dan moet er 0 worden ingevuld bij een combinatie naar keuze. 

Puntentelling yahtzee

Op het scoreblaadje is te zien dat deze in 2 delen verdeeld is; een bovenkant en onderkant. Aan de bovenkant zie je de score per getal waarde, dus x-aantal keer het aantal ogen van de dobbelsteen (1 t/m 6). Aan de onderkant staan de combinaties; 3 dezelfde, 4 dezelfde, volle bak, kleine straat, grote straat, Yahtzee en Kans.

Bovenkant van het scoreblok

Hier staan de getallen 1 t/m 6 afgebeeld. Tel het aantal ogen van de gegooide stenen met dezelfde waarde bij elkaar op. Dit is de score die je mag invullen bij het betreffende vakje. Gooi je bijvoorbeeld 3x3 en 2x4 kun je er voor kiezen om 9 punten achter de drieën te noteren of 8 punten achter de vieren. De gekozen combinatie is vanaf dat moment afgerond en mag niet meer gewijzigd worden.

Als je in de bovenkant opgeteld meer dan 63 punten hebt behaald krijg je als bonus 35 punten extra. Om dit te behalen hoef je van elke waarde 'slechts' 3x te gooien. 

Onderkant van het scoreblok

Op de onderkant van scoreblok staan de verschillende combinaties van dobbelstenen. Iedere combinatie heeft een bepaalde waarde, deze staat genoteerd als de combinatie.

3 dezelfde (three of a kind)
Voor deze combinatie dien je 3 dezelfde getallen te gooien van de 5 stenen. Het puntenaantal is het totaal aantal ogen van de 5 stenen. Gooie je bijvoorbeeld 3x4 en 2x2 dan is het totaal aantal punten 12 + 4 = 16. Of gooi je 3x5 dan heb je 15 punten behaald.

4 dezelfde (carré)
Voor deze combinatie dien je 4 dezelfde getallen te gooien van de 5 stenen. Het puntenaantal is het totaal aantal ogen van de 5 stenen. Gooi je bijvoorbeeld 4x3 en 1x6 dan is het totaal aantal punten 12 + 6 = 18.

Volle bak (full house)
Een volle bak is een combinatie van 3 dezelfde en 2 dezelfde. Ongeacht de waarde van de stenen is deze combinatie 25 punten waard. Gooi je bijvoorbeeld 3x6 en 2x5 kun je wellicht beter kiezen voor '3 dezelfde'. Deze combinatie levert 18+10=28 punten op in plaats van 25. 

Kleine straat
Een kleine straat zijn 4 (willekeurige) opeenvolgende dobbelstenen. Het maakt hierbij niet uit of dit 1 t/m 4 is of 3 t/m 6, de waarde is altijd 30 punten

Grote straat 
Een grote straat zijn 5 (willekeurige) opeenvolgende dobbelstenen. Het maakt hierbij niet uit of dit 1 t/m 5 is of 2 t/m 6, de waarde is altijd 40 punten.

Kans (chance)
Bij kans kun je de waarde van de stenen in totaal optellen. Dit is eigenlijk een soort van zekerheidje als je niets hebt gegooid. Je kunt dan altijd nog eenmalig het totaal van het aantal ogen toevoegen aan je totalscore met de kans mogelijkheid.

Yahtzee!
Yahtzee is de hoogst haalbare combinatie. Het betreft een combinatie van 5 gelijke stenen. Ongeacht de waarde van de dobbelstenen is de waarde van deze combinatie 50 punten. Gooi je meer dan één keer yahtzee dan krijg je per keer extra Yahtzee 100 punten bonus! Gooi je dus drie keer Yahtzee dan verdien je 200 extra punten.

Yahtzee punten

Onderstaand de punten die behaald kunnen worden met Yahtzee.

CombinatieVoorwaardePunten
Getalwaardes 1/tm 6Stenen met een bepaalde waardeGelijk als aantal opgetelde ogen van één soort
3 dezelfde (three of a kind)3 gelijke dobbelstenenTotaal van de 5 dobbelstenen
4 dezelfde (carré)4 gelijke dobbelstenenTotaal van de 5 dobbelstenen
Volle bak (full house)3 gelijke en 2 gelijke dobbelstenen25 punten
Kleine straat4 opeenlopende dobbelstenen30 punten
Grote straat5 opeenlopende dobbelstenen40 punten
Yahtzee5 dezelfde dobbelstenen50 punten
Kans (change)Geen combinatie (eenmalige veiligheidsklep)Totaal van de 5 dobbelstenen
Bonus bovenkantBij 63 of meer punten in het bovenste gedeelte (getalwaardes)35 bonuspunten
Bonus YahtzeeVoor elke éxtra Yahtzee die wordt gegooid ontvang je een Yahtzee bonus.100 bonuspunten

 

Kinder yahtzee spelregels

Zoo Yahtzy, het dobbelspel Yahtzee voor kinderen. Kinder yahtzee is de junior versie van het spel Yahtzee. Deze editie werkt niet met een aantal ogen op de dobbelstenen maar met dieren. De spelregels van kinder yahtzee zijn dan ook een stuk simpeleren dan die van de Yahtzee. 

De basisregels zijn hetzelfde; elke speler gooit maximaal 3 keer met 5 dobbelstenen om een zo hoog mogelijk aantal punten te behalen. In deze versie is het de bedoeling dat er combinaties van dieren worden gegooid. Elke combinatie van dieren staat gelijk aan een aantal punte. Op het scoreblok kunnen de punten worden genoteerd. Indien er geen geldige combinatie wordt gegooid dan dient er achter één vakje 0 punten te worden genoteerd. 

Als het totaal aantal punten op de bovenste helft van het scoreblok 18 of meer is krijg je 10 extra bonuspunten. Bij 5 gelijke stenen is het een Zoo Yahtzy! 

Hoe werkt Yahtzee

In onderstaande stappen leggen we in het kort uit het spel Yahtzee werkt. Wat zijn de regels van Yahtzee zijn en hoe de puntentelling werkt.

Wat heb je nodig?

 • 1 Yahtzee dobbelbeker
 • 5 Dobbelstenen
 • 80 Scoreblaadjes
 • Spelregels

De start van het spel

 • Scheur een blaadje van het scoreblok en noteer hier de namen van de spelers in de kolommen
 • Bepaal vervolgens wie er mag beginnen met gooien
 • De speler die met één dobbelsteen het hoogste gooit mag beginnen

Gooien van stenen

 • Elke speler mag maximaal 3 keer gooien met 5 dobbelstenen
 • De bedoeling is om met de gegooide stenen zoveel mogelijk punten behalen door het gooien van combinaties
 • De verschillende combinaties staan op het scoreblok vermeld. Zie ook de puntentelling van Yahtzee

Punten Yahtzee

 • Door het gooien van bepaalde combinaties kun je punten verdienen. Bekijk de combinaties hierboven
 • Soms is het mogelijk dat er meerdere mogelijkheden zijn waar je punten voor hebt gegooid. Het is slim om te kijken naar de kans dat je een combinatie gooit. Sommige combinaties worden makkelijker gegooid dan andere
 • Heb je in het bovenste gedeelte 63 punten of meer behaald, krijg je 35 bonuspunten
 • Gooi je meer dan één keer Yahtzee, dan krijg je 100 bonuspunten

Einde van het spel

 • Tel alle scores op van het scoreblaadje
 • De winnaar is de speler die na 13 rondes het hoogste aantal punten heeft behaald